Gülsün Karamustafa
Sahne, 1998, Dijital baskı ve projeksiyon, 110 x 130 cm
Resimdeki kaynak malzeme internet sayfasından alınan bir portre fotoğrafıdır. Teknik olarak ince astarlanmış bez üzerine akrilik, dikiş ve dantel uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Akademik gelenekçi anlayışın dışında pentürel yapıdaki portreyi biçimlendiren estetik dil, siyah ve çok açık pembe ile oluşturulmuş indirgemeci bir görselliği içermektedir.
1971 Askeri darbesi sırasında toplumun her kesiminini kapsayan büyük tutuklamalar yapıldı. Binlerce işçi, aydın, öğrenci uzun süre askeri mahkemelerde yargılandı ve hüküm giydi. “Sahne” isimli işim dönemin üzerinden geçen 27 yıldan sonra arşivimi karıştırırken karşıma çıkan bir basın fotoğrafı üzerine kurgulandı. Fotoğrafta Sadık Karamustafa ile birlikte mahkeme önündeyiz ve o dönemde yataklık suçundan bize verilen ceza hükmü yargıç tarafından yüzümüze okunuyor.
1998 yılında geçmişi politik çalkalanmalarla dolu bir kent olan Berlin’de açılacak bir sergiye hazırlanırken bu fotoğrafla yüzleştiğimde o anın artık benim için bir ‘sahne’ye dönüşmüş olduğunu farkettim. Oluşturduğum mekanın içine, hapisane çevresinde sürekli devinerek emniyeti sağlamak üzere yerleştirilmiş projektörleri hatırlatan ve üzerinde REJİM / İDEOLOJİ / KONTROL / SAHNE yazan bir ışık halesi eklediğimde iş tamamlanmıştı ve gösterime hazır oldu.